Food

Lahodný hruškový koláč s mascarpone

Ovoce a mascarpone si na talíři opravdu rozumí. Ať už použijete hrušky, jablka nebo broskve – vždycky je výsledek ohromující. Tenhle dezert se hodí ke všem významným chvilkám a podle kuchaře Martina Škody jsou z něj obzvláště ženy a dívky vždycky úplně mimo.

POTŘEBUJETE:

Na koláčové těsto:

* 155 g hladké mouky

* 55 g krupicového cukru

* kůru z 1 citronu

* 1 žloutek

* 60 g másla (plus trochu navíc na vymazání formy)

* mořskou sůl

* vodu (dle potřeby)

Na náplň:

* 220 g mascarpone (italský čerstvý krémový sýr vyráběný ze smetany)

* 55 g krupicového cukru

* 1 vajíčko

* 1/2 menší lžičky vanilkového extraktu nebo cukru

* 1 lžíci hladké mouky

* 4 velké nebo 8 malých hrušek

* šťávu z 1 citronu

* 50 g loupaných vlašských ořechů

* 1 lžíci tekutého medu

* mléko (dle potřeby)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do misky nasypejte mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, malou špetku soli, máslo a vše rozmixujte dojemna. Pak přidejte vajíčko, 2–3 lžíce studené vody a těsto opět mixujte. Pokračujte, až se vám v misce vytvoří lepivější „hrudka“. Pak si poprašte velké prkénko moukou a těsto na něm hněťte, dokud se nezpevní a nepřestane skoro lepit (asi 10 minut). Takové těsto vložte do pytlíku a nechte asi 30 minut chladit.

Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a nízkou formu na koláč vymažte máslem. Odpočinuté těsto rozválejte válečkem na moukou poprášené pracovní desce nebo vále na asi půl centimetru vysoký plát. Těsto by mělo mít přibližně tvar podobný formě, do které ho budete vkládat. Těsto opatrně vložte do formy a všude ho přimačkejte, aby kopírovalo tvar formy. Přečnívající okraje odřízněte. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypejte na něj balíček čočky nebo fazolí. Nebojte se, luštěniny slouží jen k zatěžkání těsta po dobu pečení. Takto připravené těsto dejte na 15 minut do trouby.

Troubu si buď znova zapněte, nebo jen snižte teplotu z předchozího pečení na 170 °C. Mascarpone, cukr, vajíčko, vanilku a mouku míchejte v misce do té doby, než se vytvoří krém, který se bude snadno roztírat (kdyby byl příliš hustý, můžete přidat trochu mléka). Pak ho rovnoměrně naneste na vychladlé předpečené těsto, přidejte oloupané přepůlené hrušky zbavené jádřinců a všech kazů. Celý koláč zasypejte rozdrcenými oříšky a zakápněte medem. Pečte asi 45 minut, nebo dokud nebude povrch dozlatova opečený.

Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby

Sedmnáctiletý Martin Škoda vaří už dobrých osm let a nyní napsal kuchařku pro své vrstevníky plnou skvělých receptů a hudby. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.

Knihu Martina Škody Škoda nevařit“ – Kuchařka plná hudby vydalo nakladatelství Smart Press a u dobrých knihkupců ji koupíte za 399 Kč.

K vaření i k jídlu vám Martin Škoda doporučuje tuhle písničku – Phantogram: When I’m Small.

Zdroj: Smart Press / Martin Škoda

Reklamy

One thought on “Lahodný hruškový koláč s mascarpone

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s