Food

Vietnamský nudlový salát aneb Rozbalené Summer rolls

Vietnamská kuchyně je aktuálně v Čechách velký hit. Pokud jste i vy propadla novým chutím, určitě vám přijde vhod recept na lehký svěží salát ze surovin, které znáte z oblíbených Summer rolls, tedy nesmažených závitků.

Na čem v tomto salátu doopravdy nejvíc záleží, je zálivka. Ta chuťově jemné suroviny dokáže fantasticky spojit a oživit, proto se nebojte použít chilli. Tato verze salátu vychází z klasických závitků s krevetami, ale můžete použít třeba kořeněné plátky vepřového masa nebo kostky opečeného tofu.

POTŘEBUJETE:

  • 1/2 balení rýžových vermicelli nudlí
  • 1 malá šalotka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 250g čerstvých krevet (velikost 36-40), oloupané a očištěné
  • 1 střední salátová okurka, oloupaná a nakrájená na tenké nudličky
  • 1 velá mrkev, olupaná a nakrájená na tenké nudličky (nebo škrabkou na brambory nastrouhaná na dlouhé plátky)
  • 1 šálek čerstvých klíčků z fazole mungo
  • 1/3 šálku opražených nesolených arašídů
  • 1/3 šálku lístků čerstvé bazalky (nebo thajské bazalky)
  • 1/3 šálku lístků čerstvého koriandru
  • 1/3 šálku lístků čerstvé máty
  • 2 střední thajské červené chilli papričky, nasekané na drobno
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce medu
  • 6 lžic rybí omáčky (vegetariáni můžou nahradit solí nebo sojovou omáčkou)
  • 1/3 šálku rýžového vinného octa
  • limetka nakrájená na klínky, jako obloha k salátu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Ve vařicí vodě uvařte nudle, dokud nebudou al dente – na skus. Mělo by to trvat přibližně 4-5 minut. Nudle slejte přes cedník a propláchněte je studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nechte dobře okapat.

V malé pánvi nechte rozehřát olej a osmahněte na ní šalotku dozlatova. Přendejte jí na papírové utěrky a nechte odsát přebytečný tuk. Pánev otřete, přidejte trochu oleje a jemně osmahněte krevety až budou hotové – trvá to asi 3-4 minuty. Dejte je stranou vychladnout.

Zálivka:

V malé misce spolu rozšlehejte rybí omáčku, med, rýžový vinný ocet, zázvor a chilli papričky.

Salát:

Ve velké míse spolu promíchejte rýžové nudle, okurku, klíčky mungo a mrkev. Nejlépe vám to půjde rukama :) Přidejte čerstvé bylinky a znovu promíchejte. Vršek posypejte osmaženou šalotkou a arašídy. Salát poklaďte připravenými krevetami (případně masem či tofu). Můžete servírovat takto, v rodinném stylu, nebo si připravte rovnou menší misky na jednotlivé porce. Teprve těsně před servírováním polejte salát zálivkou, aby se salát zbytečně nerozmáčel. Nebo dejte zálivku zvlášť do malé mističky, aby si každý strávník mohl salát ochutit podle své chuti. Nezapomeňte na limetkové klínky.

Zdroj: RUNNING WITH TWEEZERS

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s