Food

Hummus z pečené červené řepy

Hummus je skvělá věc, ať už volíte klasiku z cizrny nebo vyzkoušíte nové suroviny. Výborná pochoutka na party nebo večer k vínu, dá se jíst s čerstvou zeleninou, s krekry nebo pita chlebem, anebo si jí namažte na sendvič.

Červená řepa si nalézá cestu zpět na naše talíře. Z dětství si jí pamatuju pouze jako naložené kostičky ve sladkokyselém nálevu. Upřímně, nakládala jí moje babička s troškou křenu a byla fantastická. Ale jinak mě o ní nenapadlo přemýšlet jako o surovině, s kterou by se dalo něco zvláštního podniknout.

Naštěstí se jídla z řepy začala objevovat v nabídce pokrokových kuchařů a názor na tuhle „obyčejnou“ zeleninu se začal pomalu měnit. Poprvé jsem jí zásadně zaznamenala v TV pořadech s Jamie Oliverem, mluvil o té červené krásce s takovou vášní, že jsem na ní okamžitě dostala chuť :)

Pokud jste se do řepy ještě nepustila, je teď ta správná doba. Na farmářských trzích seženete krásné čerstvé bulvy řepy, někdy dokonce i s natí. Tu nevyhazujte, stačí jí podusit na oleji s trochou česneku místo čerstvého špenátu, a máte originální přílohu k nedělnímu obědu.

Dnes jsem pro vás našla recept, který mě osobně nadchnul, hummus z pečené řepy vás okouzlí nejen působivou barvou, ale i zajímavou nasládlou chutí, která se skvěle hodí k zelenině.

POTŘEBUJETE:

Na 2 misky:

  • Plechovka bílých fazolí, scezené a propláchnuté
  • 4 menší pečené řepy
  • 1/4 šálku sezamové pasty tahini (pokud nemáte tahini, smíchejte ¼ šálku opražených sezamových semínek se lžící olivového oleje a vše rozmixujte v robotu)
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Nejprve si musíte upéct řepu. Odřízněte zelený vršek i spodní kořínek, řepy omyjte a položte je na kus alobalu. Zakápněte je olivovým olejem, osolte je a pak je zabalte do alobalu. Vložte je do vyhřáté trouby na 190 ˚C a pečte přibližně 30-35 minut, poté řepu zkontrolujte. Pokud do nich nůž lehce zajede, je hotová. Nechte lehce vychladnout a z řepy stáhněte šlupku – jde to velmi snadno.

Řepu pokrájejte na poloviny, dejte do mixéru s ostatními surovinami a rozmixujte. Během mixování používejte gumovou stěrku, aby se dobře rozmixovaly všechny přísady i ve spodní části mixéru. Hummus by měl mít hladkou strukturu bez větších kousků.

 

Zdroj: GRAB A PLATE

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s