Food

Domácí bohyně: Citronový koláč od Sárunky

Dnes se s vámi o svůj poklad podělí přímo moje máma. Její „citroňák“ už si získal proslulost hodnou Nigelly Lawson. Kdykoli jde máma na návštěvu nebo někdo slaví cokoli, je tento nedostižný koláč na pořadu dne. Ač miluju čokoládu, vždycky si řeknu o tuhle laskominu, i když tam není špetka kakaa.

POTŘEBUJETE:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • špetku soli
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody

Na krém:

  • 300 ml studené vody
  • 4 lžíce cukru krupice
  • špetku soli
  • 50 g másla
  • 1 pudinkový prášek vanilkový
  • 1 sáček vanilínového cukru
  • 2 žloutky
  • šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu

Na sněhovou čepici:

  • 3 bílky
  • špetku soli
  • 3 lžíce cukru krupice

POSTUP PŘÍPRAVY:

Všechny přísady na těsto zpracujte do hladkého těsta a ve fólii nechte zchladnout v lednici minimálně půl hodiny nebo lépe přes noc. Potom těsto rozválejte a vložte do koláčové (nízké kulaté) formy a hodně propíchejte vidličkou. Ve vyhřáté troubě na 180 ˚C pečte 15-20 minut.

Mezitím v kastrolku smíchejte všechny ingredience na krém, přiveďte za stálého míchání k varu a povařte 3 minuty. Potom krém nalijte na upečený korpus. Ušlehejte sníh ze tří bílků, soli a cukru a naneste ho na krém. Pečte 8-10 minut v troubě vyhřáté na 180 ˚C.

Tip přímo od maminky :)

Máma si vždy udělá večer těsto a přes noc ho vychladí v lednici. Ráno umíchá krém a sníh, upeče koláč a odpoledne už přichází na oslavu či návštěvu jako hvězda. Zkuste to také, je to „brnkačka“. A rada na závěr, koláč je nejlepší ještě vlahý…

Reklamy

9 thoughts on “Domácí bohyně: Citronový koláč od Sárunky

  1. Není pokapaný ničím. Myslím, že to je troubou, ale mámě se na tom koláči vždycky takhle vysráží a zkaramelizuje ten cukr, který je zamíchaný v cukrové čepici.

  2. Pingback: Vyrobte si vlastní lemon curd | sweet&salty

  3. Tak jsem nechala testo na korpus pres noc v lednici a kdyz jsem ho vyndala, mohla bych s nim i nekoho zabit..tak jsem ho hnetla aby zmeklo a pak mi zase neslo rozvalet a porad se mi trha. A uz vubec jsem ho nerozvalela na velikost kolacovy formy..cca 27cm..Pocitam, ze jsem jenom nemotorna, ze jo? To zkusim znova;)

  4. koláč jsem vyzkoušela dneska večer, ale ještě jsem neměla odvahu do něj po upečení říznout, protože se třese jako hodně tektuý rosol a když ho nahnu, vytéká zpod sněhu voda z krému. A přitom při vaření byl ten krém hustý ažaž, kde se mohla stát chyba?

  5. Olgo, mám ten samý problém. Navíc je i vršek nějaký nepovedený, určitě nevypadá tak krásně jako zde na obrázku. No nevím nevím, ale také se mi do toho krájení nechce. :(

  6. koláč je výborný.skvělý recept…..docela rychlý a docela málo ingrediencí.Vždy se mi povede,tak jako na obrázku.Prostě skvělý…

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s