Food

Mrkvový dortík od Terezy

 

Pamatuju si, když jsem poprvé ochutnávala mrkvový dort. Přistupovala jsem k tomu lehce odtažitě, spojení mrkev a dort mi přišlo dost dekadentní. Ale ta chuť mě ohromila. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto dezertu, máme pro vás jednoduchý a vymazlený recept od Terezy, jejíž recepty a postřehy o jídle můžete najít na stránkách FoodLover.cz.

Mrkvový dort můžete najít v mnoha variantách. Já mám ráda i variantu s krémem, ale i verze bez krému je skvělá, pokud neopomenete udělat tu fantastickou citronovou polevu, která tomuto dezertu dodá švih a šmrnc. Ideální „buchta“, pokud jedete někam na návštěvu nebo s kamarády na víkend. Jednoduchá příprava a velkolepý výsledný efekt tento recept předurčují stát se stálicí vašeho domácího menu.

A teď už Terezčin podrobný recept:

POTŘEBUJETE:

Na těsto:

300 – 350 g najemno nastrouhané karotky
350 g hnědého třtinového cukru (nebo bílého cukru krupice)
300 g mouky – asi ½ polovina polohrubé, ¼ špaldové a ¼ pšeničné celozrnné (odpůrci jiné než bílé mouky mohou použít jen polohrubou)
80 g libovolných sekaných ořechů (já mám nejradši mandle)
150 ml oleje
4 vajíčka
1 malý pomeranč
½ kávové lžičky soli
2 kávové lžičky jedlé sody
2 kávové lžičky skořice
½ kávové lžičky muškátového oříšku

Na polevu:

1 citron
150 g moučkového cukru

Voda

POSTUP PŘÍPRAVY:

Strouhanou mrkev, cukr, mouku, ořechy, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek dobře smícháme ve velké míse. Olej a vejce si lehce metličkou ušleháme vedle v menší misce (žádné velké šlehání).  Smícháme sypkou hmotu s tekutou složkou a všechno dobře spojíme.
Dortovou formu o průměru 22 cm si buď vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo si vystříháme pečící papír podle tvaru formy a vyložíme jím dno. Těsto vlijeme do formy a pečeme lehce přes hodinu na 180 °C.
V mezičase si připravíme kandovanou pomerančovou kůru na ozdobu. Na hrubém struhadle si nastrouháme hoblinky z kůry jednoho pomeranče. Necháme chviličku (cca. 3 minuty) povařit ve vodě se lžící cukru, scedíme a necháme dobře okapat.
Upečený dort necháme úplně vychladnout, potom si připravíme citronovou polevu. Smícháme 150 g prosetého moučkové cukru s 2 lžícemi vařící vody a přidáme 1 – 2 lžíce citronové šťávy, všechno dobře spojíme. Konzistence musí být tak akorát hustá, ne beton, ale ne úplně tekoucí. Lze přidat více vody nebo šťávy.

Dort se vám na povrchu zřejmě trochu „vyboulí“, takže je nejlepší ho seříznout – po obvodu ho naříznete nožem se zoubky, do řezu napresujete režnou nit a ukrojíte, jako když krájíte knedlíky. Potom je nejlepší dort obrátit seříznutou částí dolů a povrch máte krásně rovný a hladký. Na povrch nožem naneseme citronovou polevu a už jen ozdobíme kandovanou pomerančovou kůrou. Hotovo!

Připravila: Klára Michalová

Zdroj: FoodLover.cz

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s