Food

Domácí bohyně: Cibuláda z červené cibule

Koncentrovaný podzim ve skleničce. Marmeláda z cibule vás oslní sladko-kyselo-pikantní chutí a můžu zaručit, že se stane stálicí vaší kuchyně. Je to totiž nadpozemská dobrota.

Cibuládu dělám pořád dokola. Vždy když mi dojde, běžím pro další cibuli a dělám další várku. Takže z vlastní zkušenosti radím – množství v receptu se nelekejte. I když se zdá, že je toho hodně, za pár dnů vám bude připadat, že toho bylo málo :)

Tuhle dobrotu podávejte ke studenému masu nebo k sýrům. Já jí přidávám do zeleninových nebo luštěninových polévek, lžíce cibulády udělá dobře i vývarům. Hodí se i pod pečené maso, nebo do různých dušených směsí.

Ve sklenici v ledniččce vydrží až tři měsíce. A vhledem k tomu, že se nám blíží vánoce, může z ní být, v hezké patentní sklenici, neodolatelný dárek…

POTŘEBUJETE:

  • 3 kg červené cibule, nakrájené na půlkolečka
  • 4 stroužky česneku, nasekané nahrubo
  • 150g másla
  • 5 lžic olivového oleje
  • 170g hnědého cukru
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 1/4 lžičky mletého chilli (nemusí být)
  • 600ml červeného vína
  • 200ml červeného vinného octa
  • 200ml portského
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Ve velkém hrnci nechte rozehřát olej a máslo. Vsypte česnek a cibule a důkladně promíchejte, aby se cibule obalila máslem a olejem. Zasypte cukrem, přidejte tymián, sůl a pepř. Zmírněte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40-50 minut, až se odpaří šťáva a cibule s cukrem začne karamelizovat.

Přilijte víno, ocet, a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání dalších 40-60 minut, až se to velké množství tekutiny téměř odpaří. Kvůli této fázi potřebujete opravdu velký vysoký hrnec, při prudkém vaření cibuláda dost bublá, ale kvůli odpařování nepoužívejte poklici.

Ve finále by cibuláda měla mít téměř mahagonovou barvu. Směs nechte trochu vychladnout a plňte do sterilizovaných sklenic.

Autor: Klára Michalová

Reklamy

One thought on “Domácí bohyně: Cibuláda z červené cibule

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s