Food

Voňavá panenka se sušenými švestkami

Jezte česky

Menu na štědrovečerní večeři máte asi jasné :) Ale co přichystat na Boží hod nebo na Štěpána? S tím už se dá trošku zaexperimentovat. Lahodná šťavnatá panenka s voňavým kořením a podzimní zeleninou je velmi slavnostní jídlo, kterým určitě zabodujete.

POTŘEBUJETE:

Na 4 porce:

  • 800 g vepřové panenky
  • 2 hřebíčky
  • 1/2 hvězdičky badyánu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 mrkve
  • 2 pastináky
  • 4 plátky sušené šunky
  • 8 stroužků česneku
  • 8–12 sušených švestek bez pecky
  • sůl a pepř

 POSTUP PŘÍPRAVY:

Panenku pečlivě očistěte od blány. Hřebíčky a badyán utlučte v hmoždíři nebo umelte

a smíchejte se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Nechte chvilku marinovat.

Mezitím očistěte mrkev, pastináky a překrojte je na poloviny. Do kastrůlku dejte vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povařte asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je sceďte.

Marinované maso osolte, obalte sušenou šunkou. Vložte do zapékací misky a obložte ovařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová. Podávejte s bramborami nebo tmavým pečivem.

Skvělá kuchařka vrací na scénu českou kuchyni v novém kabátku

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi. Kuchařka JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni (Smart Press, 2012) přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení.

Autorky kuchařky Jezte česky - Jana Vašáková (vlevo) a Zdena Skokanová N. (vpravo).

Autorky kuchařky Jezte česky – Jana Vašáková (vlevo) a Zdena Skokanová N. (vpravo).

Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka nebo z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte. Pak už jen budete psát děkovné dopisy autorkám – Janě Vašákové a Zdeně Skokanové N.

Připravila KLÁRA MICHALOVÁ

Zdroj: SMART PRESS

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s