Food

Zelňačka se šťouchanými brambory potěší i zahřeje

zelňačka

Právě teď je to správné období na takzvané „comfort food“, nebo-li jídlo, které vám udělá dobře nejen v žaludku, ale i na duši. Mezi takové, alespoň podle mě, patří poctivá zelňačka. Chuťově bohatá polévka, ryze česká a dokonale uspokojující, pokud máte rádi zelí :)

Dnes tu máme recept z knihy Škoda nevařit od Martina Škody, mladého a velmi talentovaného kuchaře, který dal dohromady kuchařku včetně vlastních fotografií a navíc ke každému receptu přidal tip na písničku, která vám zpříjemní vaření i konzumaci.

POTŘEBUJETE:

Na polévku

  •  2 větší cibule
  •  80 g špeku
  •  1/2 pokrájené klobásky
  •  1 lžíce sladké sušené papriky
  •  1 lžíce sádla
  •  400–500 g kyselého zelí v nálevu
  •  2 bobkové listy
  •  několik kapek bílého vinného octa
  •  1–2 lžíce hladké mouky
  •  několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky
  •  kousek nakrájené chilli papričky
  •  1/2 l vody
  •  špetka muškátového květu (popř. oříšku)
  •  mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na brambory

  •  asi 8 středně velkých brambor
  •  2 menší cibule
  •  cca 50 g másla
  •  hrst čerstvé hladkolisté petrželky
  •  mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na servírování

  •  1/2 pokrájené klobásky
  •  zbytek hladkolisté petrželky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak již stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také vodu a zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při slabší teplotě.

Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou

chuť. Pokud se vám polévka bude zdát až příliš hustá, přilejte horkou vodu dle potřeby. Ke konci vaření přidejte ocet a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.

Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut, nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte. Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.

K vaření vám Marty doporučuje písničku TheProstitutes: Sunshine

Maritn ŠkodaŠkoda nevařit: Kuchařka plná hudby

Sedmnáctiletý Martin Škoda vaří už dobrých osm let a nyní napsal kuchařku pro své vrstevníky plnou skvělých receptů a hudby. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.

Knihu Martina Škody „Škoda nevařit“ – Kuchařka plná hudby vydalo nakladatelství Smart Press a u dobrých knihkupců jí koupíte za 399 Kč.

Připravila: Klára Michalová

Zdroj: Smart Press

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s