Food

Pečené batáty a pastiňák s pikantní zálivkou

pečená zelenina

Pečením získá zelenina plnou chuť, která uspokojí i zavilé masožravce. Tento recept využijte jako vzor, který můžete obměňovat podle chuti nebo podle obsahu své lednice. Voňavou zeleninu servírujte jako přílohu k masu nebo jí doplňte kuskusem a máte fantastické hlavní jídlo.

Pro tento recept můžete využít spoustu dalších druhů zeleniny. Hodí se například brambory, mrkev, celer, červená řepa, květák, dýně, bulvy fenyklu nebo čekankové puky. Stejně tak můžete obměňovat i ochucení: využijte bylinky jako je bazalka, máta nebo saturejka, přidat můžete citronovou kůru, pastu Harissa, drcený česnek, med nebo balzamikový ocet. Zkrátka se nebojte experimentovat, v tomto případě nemůžete udělat chybu a výsledek bude určitě skvostný…

POTŘEBUJETE:

  • 4 pastiňáky
  • 4 červené cibule
  • 2/3 šálku olivového oleje
  • 4 snítky tymiánu nebo lžička sušeného
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 1 palice česneku, rozkrojená napříč
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 střední sladké brambory – batáty
  • 500g cherry rajčátek rozkrojených na polovinu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce malých kaparů (pokud máte větší, nasekejte je)
  • 1 lžíce javorového sirupu (lze nahradit medem)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce opražených sezamových semínek (nemusí být)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Předehřejte troubu na 190 ˚C. Pastiňáky oloupejte a nakrájejte na půlky nebo třetiny podle délky. Tyto díly rozkrájejte podélně na klíny. Oloupejte cibule a nakrájejte je na klínky. Pastiňák i cibuli dejte do mísy, zalijte 1/2 šálkem olivového oleje, přidejte tymián, rozmarýn, česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte a rozprostřete do pekáče. Pečte 20 minut.

Mezitím si připravte batáty. Omyjte je a odřízněte oba konce. Nakrájejte je na klínky a přidejte je do pekáčku k pastiňáku a cibuli. Dobře promíchejte a rozprostřete, aby se zeleniny opékala rovnoměrně. Pečte dalších 40-50 minut.

Jakmile je zelenina propečená a začne zlátnout, přidejte rozpůlená rajčata a pečte společně dalších 10 minut. Mezitím prošlehejte dohromady citronovou šťávu, kapary, javorový sirup, hořčici, zbývající 2 lžíce oleje a sůl.

Jakmile vyndáte zeleninu z trouby, přelijte ji připravenou zálivkou, promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte. Posypte opraženými sezamovými semínky a servírujte v pekáčku.

Připravila KláraM

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s