Food

Lahodný špenátový krém s uzeným lososem

špenátová polévka

Špenátová polévka je skvělá kdykoli, ale v době, kdy zima už je moc dlouhá, je trocha té čerstvé zeleně na talíři opravdu osvěžující. A uzený losos funguje v krému jako výrazný chuťový akcent. Recept vám představuji s laskavým svolením Terezy z mého oblíbeného blogu Foodlover.cz.

POTŘEBUJETE:

  • 650 g listového špenátu – zmrazeného ( můžete použít i čerstvý, ale budete ho potřebovat větší množství)
  •  3 lžíce mouky ( hladké, ale občas zahušťuji špaldovou)
  • kelímek smetany ke šlehání
  • 1 litr vývaru ( hovězího nebo zeleninového)
  • 1 cibule
  • 1 velká lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

K podávání:

  • toastový chléb
  • uzený losos

špenátová polévka

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cibulku si nakrájíme na jemno, zpěníme v hrnci na másle a oleji, zaprášíme 2 lžícemi mouky a chvíli opékáme. Jíšku zalíváme vařÍcím vývarem a vše mícháme metličkou (pozor prská to). Mám na jíšku takový trik, který se vymyká všem návodům – jíška musí být hodně rozpálená a vývar úplně vařÍcí, když jím zaléváme jíšku, vše mícháme metličkou, jen je třeba dát pozor, aby se člověk nespálil, jinak je to ale osvědčená metoda, aby se neudělaly v polévce/omáčce hrudky.

Do vývaru přidáme špenát a vaříme cca. 20 minut. Potom polévku ponorným mixérem rozmixujeme, vrátíme na sporák, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a zjemníme smetanou. Podle toho, jak se zdá polévka hustá, přilijeme buď jen smetanu nebo smetanu rozkvedlanou se zbylou lžíci mouky, která polévku ještě zahustí. Potom ještě cca. 5 – 10 minut polévku provaříme, podle toho, zda jsme do smetany přidali mouku nebo ne.

Podáváme s nasucho opečenými toasty a plátky uzeného lososa.

Zdroj: Foodlover.cz

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s