Food

Masové kuličky ve vietnamském stylu

Masové kuličky ve vietnamském stylu

Když se řekne mleté maso napadne vás jenom sekaná, karbanátky a možná boloňská omáčka? Zkuste něco nového a proměňte mleté v originální pokrm s exotickým podtextem. Vietnamská kuchyně vůbec není kořeněná, jak by se možná dalo očekávat, ale je plná čer­stvých bylinek, stejně jako tyto masové kuličky.

Při jejich vaření nevznikne žádná omáčka, takže ji musíte na­hradit jinak – zde se přímo nabízí použít jednu z asijských tajemných lahviček, vietnamskou rybí omáčku nuoc mam nebo ještě lépe nuoccham, která není tak slaná, ale obsahuje i sladké tóny a poslouží dobře především jako dip. Nemusíte si tyhle tajemné názvy pamatovat, prostě jen běžte do první asijské večerky a řekněte si o rybí omáčku, případně dodejte, že chcete tu, která není na vaření, ale používá se rovnou za studena.

Namáčecí omáčku tu využijete hned nadvakrát, když jako přílohu zvolíte asijské nudle. Ať už vaječné nebo rýžové, jakmile je uvaříte a scedíte, hned se slepí. Ovšem jen do okamžiku, než je – jak jinak než s pomocí hůlek – přenesete do této výrazné omáčky. Tam se opět oddělí, takže s nimi nemusíte bojovat, ale můžete je elegantně pojídat (a tentokrát tato slova skutečně zahrnují i mlaskání a srkání).

POTŘEBUJETE:

Pro 4 osoby

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 100 g studené vařené rýže ze včerejška
  • 1 vejce
  • 2 jarní cibulky i s natí
  • 10 g koriandrové natě (což je jeden celkem slušný svazek)
  • 1–2 čerstvé červené chilli papričky
  • 5 lžic rybí omáčky: vietnamské nuoccham, thajské nampla nebo v nouzi do třetice vietnamské nuoc mam
  • 2 zarovnané lžičky soli

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z koriandru otrhejte jen lístky, stonky nepou­žívejte, a nasekejte nahrubo. Cibulkám odřízněte kořínky a zavadlé konce natě, případně sloupněte vrchní zaschlou a poškozenou vrstvu. Umyjte, a to včetně záhybů v nati, kde se může držet hlína nebo písek, podélně rozčtvrťte a nakrájejte nadrobno.

Rýži smíchejte s vajíčkem, bylinkami a cibul­kou, pak přidejte maso a jednu rovnou lžičku soli (případně méně, pokud už je maso solené). Dobře promíchejte. Ověřte si na malém vzorku ochucení a případně ho dolaďte. Směs rozdělte na 4 díly a z každého utvořte navlhčenýma rukama 6–8 kuliček o velikosti kolem 3 cm.

Přiveďte k varu 1 litr vody, osolte zbývající solí a přilijte 1 lžíci rybí omáčky. Do vroucí vody vložte všechny kuličky a ztlumte žár plotýnky, aby se voda nezačala znovu vařit, ale stále zůstávala velmi horká. Tímto pomalým varem, kterému se říká pošírování, kuličky nechte zvolna, téměř nepozo­rovaně vařit 10 minut, až budou uvnitř provařené. Nelekněte se, že maso zůstalo velmi bledé, téměř bílé; to se u pošírovaného masa předpokládá. Ná­sledně ještě můžete kuličky rychle a zprudka opéct na pánvi, aby získaly barvu a dodatečnou chuťovou dimenzi, není to ale nutné. Podrobnosti najdete o pár řádků níže.

Kuličky podávejte s omáčkou k namáčení, kterou připravíte pro každou osobu zvlášť v samo­statné misce, a to naředěním 1 lžíce rybí omáčky takovým množstvím studené vody, aby vám její chuť byla příjemná. Dětem ji ředím v poměru 1:10, dospělým méně – nechte se vést pokyny svého vlastního chuťového řídícího centra. Do omáčky vhoďte nadrobno pokrájenou očištěnou a semínek zbavenou chilli papričku a nebojte se do ní přidat i další koriandr, opět nahrubo nasekaný.

Pokud chcete k masu podávat dlouhé vařené nudle jakéhokoli typu, nabízí se tu možnost využít slabý vývar, ve kterém se vařily kuličky. Povařte v něm nudle podle návodu na obalu a kuličky zatím umístěte do rozehřáté pánve s trochou oleje. Můžete je tu lehce opéct, získají tím trochu barvy a hlavně neztratí teplo, než se uvaří těstoviny. Nudle sceďte a rozdělte na talíře, přidejte kuličky a obojí pak u sto­lu namáčejte do připravené omáčky.

TIP autorky: Chcete-li mít ještě o zážitek navíc, vezměte hlávku ledového salátu a rozdělte ji na jednotlivé listy. Do těch pak nechte stolovníky balit masové kuličky s trochou nudlí – zde se hodí hlavně vlaso­vé rýžové – a vzniklé závitky namáčejte v omáčce. Dokonce ještě můžete přidat misku s čerstvými lis­ty bylinek, zejména mátu, koriandr a bazalku, a vpa­šovat je do závitků. Nevím, do které z asijských kuchyní tenhle trik patří, ale tím se stejně jako já trápit nemusíte. Je to totiž neuvěřitelně dobré a to v domácím hlasování stírá všechny nejasnosti.

Hovory s řezníkem

Hovory s řezníkem

Kuchařka pro dceru z masa a kostí

Jana Florentýna Zatloukalová

Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten správný kus na guláš? Jak překonat obavy z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě? Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření.

Stejně jako Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru vás obejme, pohladí po duši a odhalí všechno, co jiné kuchařky tak rády tají. I s ní máte jistotu, že díky podrobným, laskavým a vysvětlujícím receptům zvládnete vše hned napoprvé, ať už jsou to rychlé masové kuličky, vepřová čína, slavnostní kachna na dva způsoby nebo dech beroucí bramborová kaše k sekané. Autorka po vás nebude chtít dušení doměkka ani středně rozpálenou troubu, naopak vás upozorní na všechny důležité okamžiky a odpoví na otázky: jak a proč? A až jednoho dne Kuchařku pro dceru z masa a kostí dočtete a dovaříte až do konce, celý svět bude sedět u vás v kuchyni a volat po nášupu.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press a seženete jí v knihkupectvích za 599 Kč.

Připravila KláraM

Zdroj Smart Press

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s