Food

Vyrobte si vlastní lemon curd

lemon curd

Malé skleničky plné zlatého citronového krému jsou skvělé jako dárek, ale určitě si nechte doma nějaké po ruce, protože je to zkrátka hříšná dobrota. Vyzkoušejte recept z krásného webu thefooddept.blogspot.com.

Lemon curd je tradiční anglický krém, který má mnoho využití. Můžete si ho namazat na toast nebo s ním potřít palačinky či lívance. Lze ho vmíchat do jogurtu nebo přidat trochu do těsta na bábovku. Používá se jako náplň do dortů, tartaletek nebo pečiva z listového těsta. Je to také klasická náplň do fantastického citronového koláče se sněhovou čepicí, který je velmi populární v Anglii i ve Státech.

Vyzkoušejte nedostižný Citronový koláč od Sárunky, o který se s vámi podělila moje máma :)

Nejobvyklejší je právě varianta z citronu, ale pokud chcete experimentovat, vyzkoušejte i limetky, pomeranče nebo maliny.

lemon curd

POTŘEBUJETE:

  • 100g cukru krupice (může být i třtinový)
  • šťáva a velmi jemně nastrouhaná kůra ze dvou velkých citronů (ideálně v bio kvalitě)
  • 3 velká vjce, lehce rozšlehaná
  • 100g másla nakrájeného na kostičky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Citrony dkladně omyjte a nastrouhejte kůru na co nejjemnějším struhadle. Důsledně strouhejte pouze žlutou část kůry, bílá vrstva je totiž hořká.

Cukr, kůru a šťávu zahřívejte na mírném ohni v kastrolku dokud se cukr nerozpustí. Stáhněte z ploténky a za stálého míchání postupně přidejte jemně prošlehaná vajíčka. Hrnec vraťte na mírný oheň a postupně přidávejte kousky másla, neustále šlehejte asi 8-10 minut dokud krém nezhoustne.

Sundejte z plotny a přendejte do misky a nechte přikryté vychladnout, pokud chcete krém ihned použít. Nebo krém nalijte do sterilizovaných sklenic, nechte vychladnout a uschovejte v lednici, kde vydrží asi dva týdny.

Připravila KláraM

Zdroj: TheFoodDept.blogspot.com.au

Reklamy

13 thoughts on “Vyrobte si vlastní lemon curd

  1. Neni ti trapne pouzivaz cizi fotky??? Kdyz jsi ho – pry – delala sama, tak proc jsi taky neudelala vlastni fotky???

  2. Petro, nikde netvrdím, že je to můj recept, u článku je uvedený zdroj a já ho svým čtenářům doporučuju, protože lemon curd znám a mám ho moc ráda. Toto není foodblog, ale magazín o skvělých věcech, které pro vás vypátrám. Dělám zkrátka jen to, co umím a co mě baví.

  3. Celý tento blog je o vypůjčování cizích fotek, kde je psán zdroj až po upozornění komentářem a o PR článcích. Bez vlastní invence a originality. Bohužel.

  4. MIlý anonyme, tak to nečti a ušetřený čas věnuj své vlastní originální tvorbě :))) Budeš se možná cítit lépe…

  5. Souhlasím s anonymem, jsou tu samé komerční články a ukradené snímky z Pinterestu a hraje si to na blog. To je typicky český způsob.

  6. Ráda sem čas od času zabrousím a odpočinu si, ať jen u přelítnutí fotek nebo receptů nebo dalších článků…ale nikdy mě nenapadlo napsat nějaké hezké slovo, až teď když mě do očí bouchl komentář „není ti trapné“ tak mě to hned vyburcovalo k tomu, abych poděkovala za hezké stránky a upřímně je mi úplně jedno co je tam za fotky – hlavně že jsou nějaké :) Takže díky za milé chvilky při mé kávičce :)

  7. Moc děkuji za slova podpory. Víte, já to vlastně ani nezakládala jako blog, spíš jako magazín o všem možném, co potkám cestou… A je mi líto se o to nepodělit. Je to fakt jen o inspiraci a o informacích. Tak mě těší, že to někdo čte a je to pro něj smysluplné :)

  8. mě se tento blog velmi líbí a nevadí mě, že jsou použité od jinud (myslím fotky). nemám čas pořád prolézat internet a tak jsem ráda, že krásné články o vaření, bydlení, kultuře a věcech co mám ráda mě „scuk “ na jedno místo. A co se týče fotek, kdyby někdo mojí fotku (teda mého tvoření) pověsil na tento blog, tak bych byla poctěna :-) zřejmě byla tak krásná, že stála za to. westruše

  9. Westruše, děkuji. Shrnula jste to přesně, právě to byl cíl tohoto magazínu. Předat dál věci, co stojí za vidění a za přečtení… :) Prostě mi bylo líto si ty vypátrané perly nechávat jen pro sebe!

  10. Mno, všem těm chytrákům bych vzkázala jednu věc: ono mnohdy platí, že co je osobní a vlastní, neznamená nutně pěkné, dobré a kvalitní. Myslím, že je mnohem více inspirativní seskupit pěkné a inspirativní nápady převzaté z jiných zdrojů, než si hrát na originální super blog (jako je mnoho těch českých módních), který je v efektu naprosto odstrašující svým nevkusem. Málokdo umí fotit a málokdo má vkus. A už vůbec málokdo má TEN nápad. Tenhle magazín, který je sice vytvořen na blogové platformě, ale já jej za blog nepovažuju, je prostě magazínem o všem možném. Informuje o novinkách, tudíž používá promo fotky různých firem, ale především – dává inspiraci pomocí fotek, které vážně pomohou s něčím začít, něco si vytvořit nebo aspoň o něčem snít. A taky si milí zlatí uvědomte, jakou práci dá těch mnoho fotek vyhledat!!!
    Máte mou velkou podporu a na škarohlídy kašlete… Vždycky se najdou a přitom by takovýhle krásný web nikdy sami nevytvořili…

  11. Co řešíte?.. neni to food blog :)… jsem ráda že autorka stránek ( nepíšu fotek, článků atd) sem píše to co píše a dává to co dává :) našla jsem tu mnoho inspirací a jsem ráda že tady mám pohromadě to nejlepší :) Autorku obdivuju a jsem ráda že tyto stránky jsou, kdo z vás by byl schopnej a vytvořil tak pěkné a zajímavé články :/

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s