Food

Krémové chřestové rizoto způsobuje čistou radost…

chřestové rizoto

Uvařit doma luxusní pravé italské rizoto s chřestem není vůbec složité. Syté jídlo s krémovou konzistencí okouzlí typickou chutí chřestu, výrazným akcentem parmazánu i jemností másla.

Jsme uprostřed chřestové sezóny a pokud jste zatím s využitím této lahůdkové zeleniny váhali, je načase jí vpustit do kuchyně a užít si její nezaměnitelnou chuť. Základem je vybrat co nejčerstvější chřest, na to je jednoduchá pomůcka, když ho ohnete, musí se zlomit, žádné gumové ohýbací stonky neberte, špičky musí být pevné a nerozvité a konce nesmějí být vyschlé a plesnivé.

Bílý chřest oloupejte škrabkou na brambory kromě špiček celý, u zeleného stačí spodní třetina až polovina. U obou odřízněte tak dvoucentimetrové konce. Chřest vařte v osolené vodě, bílý 5-7 minut, zelený 3-5 minut. Pak už stačí jen maslíčko a sůl s pepřem, a máte super večeři. Ovšem způsobů jak chřest využít je spoustu. Můžete zkusit třeba moje milované chřestové rizoto…

POTŘEBUJETE:

  • 500 g chřestu (bílý, zelený nebo kombinace)
  • 1 jemně nasekanou cibuli
  • 125 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g italské rýže na rizoto (kulatozrnná Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano)
  • 1 dcl dobrého bílého vína
  • 1,5 l horkého kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 60 g strouhaného parmazánu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce stonků, a pokud je potřeba, stonky oloupejte. Čerstvý zelený chřest ale loupání obvykle nevyžaduje, bílý naopak vždy. Pazochy nakrájejte na velikosti sousta 3-4 cm.

V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.

Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1-2 sběračky a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. Po 5 minutách přihoďte k rýži nakrájený chřest. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15-20 minut.

Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmazán a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

Sweet & Salty Tip

Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět svou krémovou konzistenci. Pokud vám ale zbude, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji. Tuhle dobrotu překvapivě ocení i ti, kteří ještě nepropadli nezvyklé konzistenci italského rizota.

Připravila KláraM

 

Reklamy

2 thoughts on “Krémové chřestové rizoto způsobuje čistou radost…

  1. Dnes jsem vařila a jednoznačný food orgasm!!! Moc děkuji za podílení se o recepty, začala jsem kvůli Tobě vařit :)

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s