Food

Jak mi rýžovar změnil život…

Fotor0605112333

Neumím uvařit rýži. Moc se s tím nechlubím, protože to patří k základním kuchařským dovednostem, ale je to tak. Žádný ze způsobů, které jsem kdy vyzkoušela, nedopadl podle mých představ. Až jednou…

Mám rýži ráda, může být lepkavá i sypká, když není rozvařená, jedla bych jí klidně samotnou. Ale neumím jí uvařit, aby se mi nepřichytla ke dnu hrnce. A to nesnáším, mám pak pocit, že to dělám špatně. Tak jsem dlouhá léta vařila pytlíkovou Uncle Ben´s. Ta není špatná, ale styděla jsem se… A je sypká, takže k „číně“ se moc nehodí.

O rýžovaru jsem tedy přemýšlela docela dlouho. Všichni na mě koukali, k čemu další krám do kuchyně, když přece uvařit rýži je tak jednoduché… A já si myslela svoje :)

Pak přišel čas mých narozenin a obligátní manželova otázka… A já tak nějak mimovolně odvětila, že si přeju ten krásný, designový hrnec na rýži z japonského obchodu u nás na rohu. A tak k nám domů přibyl další objemný fešák. Našla jsem mu místo v šuplíku a začala studovat návod.

Koupila jsem pytel jasmínové rýže, odměřila dva kelímky, pečlivě proprala, vyměřila vodu a zmáčkla kouzelné tlačítko. Trvalo to docela dlouho, v rýžovaru se rýže vaří klidně třičtvrtě hodinky, ale pak na mě hrnec třikrát pípnul a bylo hotovo. A bylo to výborné. Přesně ta struktura, kterou znáte z čínských a vietnamských restaurací. Rýže drží u sebe, takže jde skvěle nabrat hůlkami, a přitom není rozvařená.

Další velkou výhodou je možnost nechat po uvaření hrnec běžet, a on vám rýži uchová horkou a ve stejném stavu dalších 10 hodin. Takže když se manžel vrací domů ze světa pozdě večer, a my už jsme s dětmi tři hodiny po večeři, pořád tam na něj čeká krásně voňavá horká rýže.

Díky mému kouzelnému hrnci jsem se také odhodlala k domácímu sushi. Protože zrovna rýže mi na celém sushi procesu připadá nejsložitější. Teď mi stačí nasypat jí do hrnce, nechat uvařit, a pak jí jen zaliju rýžovým octem s cukrem. Takhle dobře jí v klasickém hrnci neuvaříte.

Mám ráda rýži, a teď už jí i ráda vařím. Tenhle „krám“ do mojí kuchyně skvěle zapadl a našel si v ní svoje místo. Jestli o téhle vymoženosti přemýšlíte, na nic nečekejte.

Tento blog jsem psala pro nový web o vaření Prima-FRESH.

Autor: Klára Michalová

Reklamy

11 thoughts on “Jak mi rýžovar změnil život…

  1. Než utrácet za hrnec 4000 Kč, tak vám ostatním prozradím jednoduchý recept na vaření rýže v troubě, který vždy dopadne dobře: Předehřejte troubu na 200 °C, vložte do něj hrnec s rýží (hrnek rýže, hrnek vody, sůl, promýchat – můžete ji předtím i propláchnou vodou pokud chcete), přikryjte poklicí a za 30 min. při stejné teplotě vytáhněte krásně uvařenou rýži. Takto jsem rýži ještě nikdy nezkazil a vždy byla skvělá. A za 4000 Kč si radši zaplattě nějaký kuchařský kurz, kde se naučíte nejen vařit rýži, ale dělat třeba i sushi :)

  2. Tento hrnec je nádherný!! :) ale pokud by se někdo spokojil s méně drahýma jendodušším, tak mají teď v Penny Marketu od zítřka za 700,- v akci hrnec na rýži, od Sencor? A nebijte mne prosím :) ale včera jsem tu četla tento článek a úplně mne to nadchlo, akorát, že já tolik peněz za hrnec na rýži prostě dát nemohu. třeba by postačil ten levnější, si říkám.
    Hezký den,

    Michaela

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s