Food

Quinoa s pečenou zeleninou

Quinoa s pečenou zeleninou

Quinoa není jen další „zrní“. Je to opravdu fantastická surovina, která v Čechách prozatím čeká na masové objevení. Tady máte recept, kterým jsem quinou objevovala já. A byla to láska na první ochutnání, už teď vím, že to bude stálice v mém kulinárním repertoáru.

Kroužila jsem kolem quinoy už docela dlouho. Sbírala jsem recepty, pročítala kuchařky, ochutnala pár jídel ve zdravých bistrech. Až dozrál čas… A já si v DM drogerii koupila svůj první balíček quinoy. Nechybí na něm návod na přípravu, ale já si vzpomněla, že jsem  v kuchařce od Gwyneth Paltrow „It´s all good“ četla recept na přípravu perfektně uvařené quinoy. Takže jsem to zkusila podle ní, a co myslíte? Výsledek byl PERFEKTNÍ! Quinoa nebyla rozvařená, zachovala si výbornou, lehce křupavou strukturu s oříškovou chutí. Prostě dobrota…

Perfektně uvařená quinoa

Když už máte quinou uvařenou, můžete s ní naložit mnoha způsoby. Upéct z ní koláč, udělat zeleninové placičky, zamíchat do salátu, do curry nebo jí zapéct. Já se ji rozhodla smíchat s upečenou zeleninou. A tady je můj recept… Vyzkoušejte, stojí to za to.

POTŘEBUJETE:

Zelenina:

  • 1 bulva fenyklu
  • 1 cuketa
  • 2 žluté papriky
  • 1 červená cibule
  • 8 cherry rajčátek
  • 5 stroužků česneku
  • Olivový olej
  • 1/2 lžičky pálivé papriky nebo mletého chilli
  • Sůl
  • Čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj)

Quinoa:

  • 1 hrnek quinoy
  • 1 a 3/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli

Dresink:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • Čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
  • Hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • Pár kapek balsamikového octa
  • sůl

POSTUP PŘÍPRAVY:

Zeleninu očištěte, cuketu nakrájejte na větší kostky, asi 2 cm velké, fenykl a cibuly na klínky, papriky také na větší kostky, chcerry rajčata přepulte, větší rozčtvrťte. Česnek oloupejte a stroužky nasekejte na větší kusy.

Rozpalte troubu na 220 °C. Na plech dejte pečící papír a vsypte na něj všechnu zeleninu. Zalijte štědře olivovým olejem, přidejte sůl a pálivou papriku nebo mleté chilli a zasypte nasekanými čerstvými bylinkami podle chuti. Vše promíchejte a plech dejte do trouby. Za občasného promíchání pečte 30-40 minut, na závěr můžete zagrilovat.

Než se zelenina udělá připravte si quinou. Nejprve ji opravdu důkladně propláchněte horkou vodou v cedníku s malými dírkami, aby vám nepropadla :) Bez proplachování by byla hořká. Poté jí dejte do menšího kastrolu a zalijte teplou vodou a vsypte sůl. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zakryté vařte 12-15 minut (já vařila 15 min.). Poté vypněte oheň, pod pokličku dejte papírovou utěrku a zavřené nechte 5 minut dojít. Poté načechrejte zrníčka vidličkou.

Než se zelenina dopeče, smíchejte si v hrníčku všechny ingredience na dresink. Pak už jen ve velké míse smíchejte quinou, zeleninu a zakapejte připraveným dresinkem. Můžete servírovat horké, vlažné i studené, takže pokud vám zbyde, je to skvělý tip na oběd donesený druhý den do práce.

Quinoa s pečenou zeleninou

Pokud si o quinoe chcete přečíst něco víc, na stránkách Prima FRESH je zajímavý článek, kde najdete spoustu zajímavých informací. ODKAZ ZDE

Autor: KláraM

Reklamy

4 thoughts on “Quinoa s pečenou zeleninou

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s