Food

Gobova juha – hříbková polévka

Gobova juha - hříbková polévka

Až si z lesa přinesete úlovek „praváků“, můžete z nich vyzkoušet uvařit tradiční slovinskou polévku. Je vážně fantastická, lehce pikantní a přitom díky smetaně i velmi jemná. Hříbky si zachovají pevnější strukturu a bylinky dodají skvělou vůni.

K tomuto receptu mám i malý příběh. Můj tchán je velký cestovatel, na kole už sjezdil půlku Evropy a při tom velmi rád ochutnává místní kuchyně. Právě ve Slovinsku si dal polévku, která mu tak zachutnala, že se dal do pátrání, aby k ní našel recept. Nakonec se mu to podařilo, pak už jen bylo potřeba počkat na houbařskou sezónu a vyrazit do lesa na hříbky. Houby nasbírali s mým desetiletým synem, který mu poté asistoval i u vaření. Vyzbrojen další várkou hřibů a od dědy napsaným receptem nám tuto polévku synek doma uvařil k večeři… Byla jednoduše skvělá! Já už ji jen vyfotila a pro vás sepsala recept :)

POTŘEBUJETE:

  • máslo
  • 1 střední cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 1 lžičku mleté pálivé papriky
  • 5 středně velkých hřibů smrkových „praváků“
  • 2 menší mrkve
  • 1 velkou bramboru
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 1 snítku čerstvého libečku
  • 2 snítky čerstvé hladkolisté petržele
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 vrchovatou lžíci hladké mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Chvíli restujte, aby cibule lehce zesklovatěla, poté zmírněte oheň a zasypte oběma mletými paprikami a za stálého míchání nechte chvíli restovat, ale pozor, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla.
  2. Zalijte 2 dl vody, promíchejte a vsypte na kousky nakrájené houby, přikryjte pokličkou a nechte 2-3 minuty dusit. Poté do hrnce vsypte na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájené mrkve a vše zalijte horkou vodou. Zelenina i houby by měly být ponořené.
  3. Čerstvé bylinky nasekejte najemno a polovinu vhoďte do polévky. Dále ji dochuťte solí a pepřem a přikryté vařte 10 minut. Mezitím do šlehačky vmíchejte hladkou mouku. Po uplynutí deseti minut do polévky vmíchejte připravenou šlehačku a vařte, za občasného míchání dalších 10 minut. Před servírováním případně dochuťte a zasypte zbylými bylinkami.

Gobova juha - hříbková polévka

Autor: KláraM

Reklamy

One thought on “Gobova juha – hříbková polévka

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s