Food

Zeleninové bramboráky

ff p1010965

Znáte ty dny, kdy vám totálně dojde inspirace a ne a ne přijít nápad, co udělat k večeři? Když už nevím coby, smažím bramboráky :) Vím, že je to s nimi jako se svíčkovou, každý má svůj recept… A já mám také svůj a ráda se o něj podělím.

Nemyslím, že by byly nějak extra speciální, ale jsou jednoduché a nabízejí spoustu možností, jak je obměnit. Základem jsou samozřejmě brambory, ale klidně k nim nastrouhám i jinou zeleninu, která je doma v zásobě. Hodí se třeba celer, batáty, mrkev, dýně, cuketa nebo třeba květák. Jestli se nebojíte barev, zkuste přidat červenou řepu. Pokud mám, používám čerstvé bylinky, na jaře nasekám do těsta medvědí česnek, přes léto libeček, majoránku, oregano, celerovou nať nebo hladkolistou petrželku, zkrátka, co je zrovna po ruce.

Netrapte se s ruční prací, v tomto případě určitě stojí za to vytáhnout robota a nechat ho udělat práci za vás. Zásadně zeleninu strouhám nahrubo, díky tomu mají hotové smaženky úžasně křupavé okraje a to já na těchto placičkách miluju nejvíc :) Pravidelně se přejím už při samotném smažení… Co taky máte jiného dělat, když stojíte u sporáku a čekáte, až se placky udělají? No, ochutnáváte… A protože jich dělám vždy hromadu, také jich hromadu sním dřív, než nesu na stůl. Takže se při servírování můžu cudně tvářit, že jsem křehká víla, co žije ze vzduchu a vody a přitom mi v břiše trůní třeba osm bramboráků :)

POTŘEBUJETE:

  • 6 větších brambor
  • 3 mrkve
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny vcelku
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 4 lžíce polohrubé mouky a další dle potřeby
  • 3 vejce
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
  • 1 lžičku soli
  • čerstvě mletý pepř
  • rostlinný olej na smažení

POSTUP PŘÍPRAVY:

  1. Oloupané brambory, mrkve, cibule a stroužky česneku nastrouhejte v robotu nahrubo a přendejte do velké mísy. Přidejte na malé kostičky nakrájenou anglickou slaninu (lze vynechat), vyklepněte vajíčka, zasypte nasekanými bylinkami, solí, kmínem a pepřem.
  2. Začněte přisypávat mouku – směs dobře promíchejte. Vajíčko s moukou a škrobem z brambor by mělo vytvořit těstíčko, které udrží zeleninu na pánvi dohromady. Nechte asi 10 minut odstát, brambory pustí trochu vody a směs bude tekutější.
  3. Na pánvi rozehřejte olej, naberte vrchovatou lžíci těstíčka a rozprostřete na pánev. Smažte dozlatova, poté nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. První várku ochutnejte a pokud je potřeba, přidejte do bramborákové směsi sůl.

P1010958

P1010961

Extra tip: Jste doma sami a máte chuť na něco rychlého a dobrého? Nastrouhejte jednu větší bramboru nahrubo, přidejte sůl, pepř, stroužek česneku a majoránku a začněte přisypávat mouku. Míchejte a přidávejte, až se vytvoří kompaktní těstíčko. Na menší pánvi rozehřejte olej a na něj rozprostřete všechnu připravenou směs. Uprostřed směs rozhrňte a udělejte prázdný kulatý prostor a do něj vyklepněte 1 celé vajíčko. Nechte placku osmažit z jedné strany, až budou brambory zespoda dozlatova a vejce už bude lehce ztuhlé, poté opatrně obraťte a smažte z druhé strany.

Autor: Klára Michalová

23 thoughts on “Zeleninové bramboráky

  1. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally
    educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head.

    The problem is something too few people are speaking
    intelligently about. I’m very happy I found this during my hunt
    for something relating to this.

  2. These software come with minimum memory requirements and do not affect the smooth functioning of your smartphone.
    – (Promote Until Something Happens), and MPRE (Money Platinum Radio
    Entertainment – Bungalo UMG). Iphone and itab users love the suaveness and interface
    of their devices and they wouldn’t change them for the world.

Napsat komentář